Henri Bol

Henri Bol in voormalig atelier EngstraatDe kunstschilder Henri Bol

Henri Bol werd op 10 januari 1945 geboren in Eindhoven. Hij groeide op in de Rustenburgstraat in het stadsdeel Tongelre als oudste zoon in het kunstenaarsgezin van Kees Bol en Toos van ’t Hof. Als jong volwassene studeerde hij aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven (1960-1964). Later volgde hij enkele jaren de Grafische School in Venlo.

Tijdens een bezoek eind jaren ‘60 aan het Gemeentemuseum Arnhem raakte Bol onder de indruk van Raoul Hynckes, Dick Ket, Pyke Koch en Carel Willink. Het spoorde hem aan om, naast zijn dagelijks werk als creatief therapeut, zich serieus bezig te gaan houden met het schilderen. Langzaam kreeg hij de kans om zijn werk te exposeren. Met collega kunstenaars toonde hij zijn schilderijen op het Kasteel van Gemert en in de Oude Molen in Thorn (1971). Eveneens was zijn werk in het Gemeentemuseum van Hilvarenbeek te zien (1973). 

Heusden-Vesting

In 1972 werd in Heusden-Vesting het huis Het Blaauw Laaken met restauratieplicht aangekocht. Hier legde hij zich steeds meer toe op het schilderen van stillevens. Als enthousiast verzamelaar verzamelde hij antieke voorwerpen als meubels, tin, emaille, horloges, muziekinstrumenten, glaswerk, porselein en boeken. Objecten met een eigen verhaal en geschiedenis die één doel diende, namelijk fungeren als onderwerp in zijn stillevens.

Na tentoonstellingen in het Oude Raadhuis in Beek en Donk (1978) en het Philips Ontspanningscentrum in Eindhoven (1979-1980) ging hij exposeren bij Smelink & Stokkink in Den Haag, Galerie Mokum in Amsterdam en Galerie Gogol in Düsseldorf. In 1986 stopte hij als creatief therapeut en legde zich volledig toe op het schilderen. In de Veerpoort in Heusden had hij zijn atelier. Zijn vrouw Gerrie Bol-Klinkenberg startte in 1988 het Blaauw Laaken Kunstkabinet. Daar exposeerde hij met veel succes zijn eigen werk tot aan zijn dood in juli 2000.

Waardering

Midden jaren ‘90 zond RTL Nederland het programma Toppers uit, gepresenteerd door Willibrord Frequin. Dr. Ir. Frits Philips stond centraal in één aflevering. Henri Bol was hierin te zien omdat hij in opdracht werkte aan een stilleven ter ere van de 90ste verjaardag van de heer Philips.

In 2002 werd ter gelegenheid van het verschijnen van de monografie over zijn werk een overzichtstentoonstelling georganiseerd in het Museum Kempenland in Eindhoven, “Verfijnd & tijdloos, stillevens van Henri Bol (1945-2000)”.

 

Bekijk hier werk van Henri Bol

Bewaren

Bewaren