Kees Bol

De kunstschilder Kees Bol

Kees Bol in het atelier Ridderstraat 23 Heusden Vesting 1995 (foto door Frans Lossie)
Kees Bol in het atelier Ridderstraat 23 Heusden Vesting 1995 (foto door Frans Lossie)

Kees Bol werd in 1916 geboren in Oegstgeest als oudste zoon van een bollenkweker. Hij vertrok in 1935 naar Eindhoven waar hij in 1940 bij Philips ging werken. In 1941 trouwde hij met Catharina (Toos) van ’t Hof. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren. Bij Philips ontmoette hij amateurschilder Frans Uijen, die hem aanspoorde het penseel op te pakken. Het was dankzij Dr. Ir. Frits Philips dat hij schilderlessen kon gaan volgen. Bol kreeg les van Jan Heesters in Schijndel en van Paul Citroen, Henk Meijer en Han van Dam in Den Haag. 

In 1946 vestigde Kees Bol zich als fulltime schilder in Eindhoven. In 1950 ontving hij de Therese van Duyl-Schwartze prijs voor een portret van zijn echtgenote Toos. In deze periode vonden ook de eerste solo-exposities plaats, onder andere in het Van Abbemuseum in Eindhoven (1955) en Museum De Lakenhal in Leiden (1957).

Naast het schilderen gaf Kees Bol ook vanaf 1951 tot 1972 les aan de toenmalige Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven (nu de Design Academy). In 1963 volgde een benoeming als docent aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Daarnaast was hij in die jaren ook actief in het Brabants culturele bestuursleven. 

Heusden-Vesting

Vanaf eind jaren ’60 verbleef Kees Bol enkele maanden per jaar in het Zuid-Franse Rouveret. In 1970 verhuisde hij naar de vestingstad Heusden aan de Maas. De Franse en Nederlandse omgeving vormde een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn landschappen. In de vesting betrok hij samen met zijn vrouw Toos Ridderstraat 23, een rijksmonument uit 1605. In zijn atelier in het achterhuis schilderde hij menig portret en stilleven. 

In 1976 werd er ter ere van zijn zestigste verjaardag een tentoonstelling georganiseerd in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Exposities in talloze galeries volgden, onder andere in Den Haag en Eindhoven, en vanaf 1990 was zijn werk te zien in Het Blaauw Laaken Kunstkabinet in Heusden. In 1996 organiseerde het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch ter ere van zijn tachtigste verjaardag een overzicht van zijn werk.

Koninklijke onderscheiding

In 1982 werd Kees Bol benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 1991 ontving hij de Commissarispenning Noord-Brabant. Daarnaast verrees in 2007 in het park, gelegen aan zijn voormalig woonadres aan de Rustenburgstraat 33 in Eindhoven, een buste van hem. In bijzijn van familie en vrienden onthulde hij zijn eigen beeld en werd het park omgedoopt tot Kees Bol Plantsoen.

Kees Bol overleed op 18 september 2009. Hij werd, op de dag dat hij 93 jaar zou zijn geworden, vanuit de Catharijnekerk in Heusden begraven. 

 

Bekijk hier het werk van Kees Bol

Bewaren